Hagberg + Hagberg

31 maj 2021–28 augusti 2022

Nu kan du utforska utställningen digitalt på IKEA Museum Digital.

Utmärkt form, smart funktion och hållbar kvalitet till ett lågt pris. Få kan hantera den ekvationen bättre än Knut Hagberg och Marianne Hagberg. Tillsammans har de designat över 2100 produkter åt IKEA vilket troligen gör dem till några av de mest representerade formgivarna i svensk designhistoria. För vem har inte någon gång använt BOLMEN i toaletten, haft en FÖRSIKTIG (PATRULL) i badrummet, organiserat sina papper med DOKUMENT eller rullat en UPPTÄCKA på resa? Nu kan du se alla ikonerna, ritningarna bakom och mängder av unika föremål här på IKEA Museum i Älmhult.

Knut Hagberg. Marianne Hagberg.

För de flesta är nog två av Sveriges, och troligen också världens, mest välrepresenterade designers fortfarande relativt okända. För IKEA är designsyskonen Knut Hagberg och Marianne Hagberg både en del av företagets själ och en betydande del av dess designprofil. När de nu lägger pennorna på hyllan är det efter 41 års lång och framgångsrik karriär inom IKEA. Under dessa 41 år har de skapat mängder av produkter som både blivit älskade av de många och prisade av experterna. Det hyllar vi på IKEA Museum med den retrospektiva utställningen Hagberg + Hagberg.

Tillsammans, ett nyckelbegrepp

Under alla år Knut och Marianne designat tillsammans för IKEA har de sett vd:ar, designchefer och trender komma och gå. Så vad var kärnan i detta partnerskap? Jo, gemenskap och ärlighet. Alla deras produkter har varit resultatet av lagarbete. Knut och Marianne tillsammans med modellverkstaden, Knut och Marianne med andra IKEA-anställda och Knut och Marianne tillsammans med leverantörer. Många av deras idéer har uppstått på fabrikerna, där de kunnat se vad som faktiskt är möjligt att uppnå. Diskussionerna på fabriksgolvet var alltid inspirerande, och de släppte aldrig något. De följde varje produkt från de första ritningarna till leverantören och hela vägen till butiken. Bror och syster har alltid varit brutalt ärliga mot varandra: ”Vi föddes för att gå emot strömmen. Envisa som mulor. Vi älskar att argumentera länge om detaljer och teknisk design. Vi slåss och skrattar oss framåt och har haft världens bästa jobb! ” avslutar Knut och Marianne.

Ritar för hand

Forskning visar att man lär sig mer effektivt om man skriver för hand istället för att använda datorn. Det samma torde gälla skissande. För det är just det Knut Hagberg och Marianne Hagberg har gjort under alla år på IKEA, skissat och ritat för hand. Alla deras produkter har börjat på ritbordet och de har arbetat så nära varandra att de ibland inte ens kunnat urskilja vem som gjort vad på en ritning. Knut Hagberg: ”Ingenting kan ersätta den där länken mellan öga, tanke och papper. Vi skissar alltid i skala 1: 1, och när vi är klara går vi över till modellverkstaden och gör en första prototyp – tillsammans. ” Den bästa känslan har varit att kasta fram ett nytt blankt papper på ritbordet och bara se möjligheter framför sig. Nu har vi har samlat många av deras många fina handritade skisser på utställningen, missa inte dessa!

Produkter för de många människorna

Knut och Marianne har hellre sett att en sak som de designat säljer i flera hundratusen exemplar än i några få unika. Så här sammanfattar de saken själva: ”Under alla år vi har arbetat på IKEA har vardagen och familjen alltid varit viktiga inspirationskällor. Vi upptäckte alla möjliga nya saker genom att titta på hur människor lever i vardagen. Att göra något attraktivt och vackert och prisvärt av de små vardagsprodukterna är bara så kul! ”

Demokratisk Design

Få formgivare har bidragit så mycket som designsyskonen Knut och Marianne till IKEA begreppet Demokratisk Design. Visionen bakom IKEA är ”att skapa en bättre vardag för de många människorna” och Demokratisk Design är i förlängningen hur detta går till. IKEA har fem dimensioner inom Demokratisk Design: Form, Kvalitet, Funktion, Hållbarhet och Lågt pris. Dessa dimensioner har varit självklara delar av Hagbergs design-DNA. De såg gränserna som en utmaning. Hur mycket bra form, funktion och hållbar kvalitet kunde de passa in i ett lågt pris? En utmaning som de alltid sporrats av.